Ontstaan

Hoe is C.V. de Piëlhaan ontstaan?

Een aantal enthousiaste carnavalsvierders kreeg in de zomer van 2009 het idee om een eigen prins te kiezen. Tijdens het gezellig samenzijn op de Kaardebol was al eens besproken dat het leuk zou zijn als er een mogelijkheid zou zijn voor mensen die niet oorspronkelijk in Venray geboren zijn, om prins of prinses te worden. Wat toen nog door velen in eerste instantie als grapje werd gezien werd plotseling serieus toen op nieuwjaarsnacht 2010 de eerste Prins gevraagd werd.

Op 24 december 2014 om 11:11 uur, vijf jaar na het ontstaan, is officieel de vereniging bij de notaris opgericht.

Waarom de naam Piëlhaan ?

Het meest waarschijnlijke verhaal is dat tijdens de viering van oud & nieuw 2009/2010 men een schilderij heeft zien hangen. Toen de plannen steeds meer vorm kregen en er een naam moest worden verzonnen is daarbij gekozen voor de naam Piëlhaan. Dit schilderij is daarna ook de bron van inspiratie geweest voor ons (oude) logo.

De Peel (Piël) is verder een verwijzing naar het natuurgebied ten noordwesten van Venray. Het gezegde “haantje de voorste zijn” heeft de betekenis altijd ergens als eerste bij zijn. Het geeft in ieder geval goed weer hoe wij als groep de carnaval vieren.

Oude logo tot 2016

Logo sinds 2016

Hoofdmenu